TALENT STAAT CENTRAAL

Een eerste uniek aspect van het Lyceum is de openheid van onze school, letterlijk en figuurlijk. De verschillende antieke schoolgebouwen staan verspreid over de schoolsite. Het groene perk en de vele bomen zorgen voor open ruimte en een aangename, frisse sfeer. De speelplaats ligt verspreid en er zijn vele plekjes waar je op je gemak kan zitten en tot rust kan komen. We zitten niet opgesloten tussen vier muren zoals dit op vele andere scholen wel het geval is. De leeromgeving is zeer afwisselend (modern versus oud) en doordat de leerlingen zich tussen de lesuren vaak van het ene naar het andere gebouw moeten verplaatsen, hebben ze de gelegenheid om even een luchtje te scheppen en bovendien is bewegen gezond. De open ruimte en het groene aspect zijn troeven die onze school kan uitspelen. Er lopen zelfs kippen rond die een vast stekje hebben op de speelplaats, wat zeer grappig is om te zien. Niet alleen buiten bemerk je dat onze school een groene school is, maar ook in verscheidene lokalen en ruimtes vind je planten terug. Het Lyceum vergelijken wij graag met een dorp. Er zijn verschillende pleintjes waar iedereen welkom is en zich thuis kan voelen. Iedereen, zowel directie, leerkrachten, leerlingen, kippetjes,… dragen bij tot de geweldige sfeer die het Lyceum zo uniek maakt, want het zijn toch echt de inwoners die de gezelligheid creëren.

Wat het Lyceum voor ons ook anders maakt dan andere scholen is de onderlinge relatie leerkracht-leerling. De leerkrachten staan immers zeer dicht bij de leerlingen. Dit komt uiteraard omdat het plezante mensen zijn, maar vooral omdat onze school vrij beperkt is in leerlingenaantal en er dus de mogelijkheid is dat leerlingen en leerkrachten elkaar beter leren kennen. Met veel leerkrachten kan je tijdens een of andere pauze een babbeltje slaan en praten over niet-les-gerelateerde zaken en er wordt regelmatig eens gelachen in de lessen aangezien mopjes maken toegelaten is. Deze zijn immers nooit ongepast doordat we als leerling onze leerkrachten op zo’n manier kennen dat we weten wat er kan en niet kan. Ook worden we aangemoedigd om voor ons zelf te denken. Dit wil zeggen niet alles zomaar aannemen en slaat ook terug op wat ons aangeleerd wordt tijdens de lessen. Leerlingen mogen gerust leerstof in vragen stellen of hun mening tijdens de lessen verkondigen, zolang dit op een serene en respectvolle manier gebeurd. Door vragen te stellen of erover te discussiëren, toon je immers aan dat je nadenkt over de gegevens en discussies kunnen zeer leerrijk zijn. Iedereen wordt op het Lyceum aangemoedigd een eigen mening te ontwikkelen en die ook te durven verkondigen. Een kritische blik is nodig in onze moderne maatschappij. Doordat er geen overdreven groot aantal leerlingen zijn waarop de leerkrachten zich moeten focussen is er de tijd om vragen te beantwoorden, zelfs meermaals, zodat iedereen volledig mee is en de leerstof snapt. Eveneens wordt er geleerd om open-minded te zijn. Dit doen ze onder meer door verschillende richtingen samen te plaatsen voor gemeenschappelijke vakken, tijdens de lessen levensbeschouwing ook andere culturen te bestuderen,… Zo worden vooroordelen weggewerkt en verdraagzaamheid aangeleerd, wat zeer belangrijk is aangezien wij een multiculturele school zijn. Dit alles creëert een zeer vertrouwelijke en gemoedelijke sfeer. Elke leerling van het lyceum heeft meer dan 1 leerkracht die hij sowieso in vertrouwen kan en wil nemen. Deze unieke eigenschap van de Lyceum-leerkrachten merk je duidelijk wanneer nieuwe leerkrachten of leerkrachten die voorheen elders les gaven, naar het Lyceum komen: zij zijn in het begin streng (niet ‘Lyceum-stijl’) maar naarmate ze de school en de leerlingen beter leren kennen, worden ze milder en leuker, maar zonder al te veel tucht te verliezen natuurlijk. Nieuwe leerkrachten die tijdens hun jeugdjaren les volgden op het Lyceum en hier stage deden, zijn reeds vanaf het begin redelijk soepel omdat ze de ‘Lyceum-stijl’ gewend zijn. Dit heeft een zeer positieve invloed op de leerlingen, want zeer streng zijn heeft eerder een tegenovergesteld effect. Belonen en aanmoedigen zijn sleutelbegrippen voor een goede opvoeding. De kleinschaligheid is dus zeker een zegen in plaats van een vloek. Niemand is hier een nummer, niemand is gewoon een leerling, iedereen  is uniek.

Deze uniekheid wordt hier trouwens enorm aangemoedigd. Alle leerlingen beschikken wel over een talent en onze school wil de leerlingen graag hun talenten laten ontwikkelen en verder laten bloeien. Zo beschikken we over een heuse schoolband, waar zowel muzikanten als zangers/ zangeressen een thuis kunnen vinden. De school organiseert om de vier jaar een musical waar bijvoorbeeld de acteertalenten en dansers het beste van zichzelf kunnen laten zien. Verder wordt er meegedaan aan een debatwedstrijd voor de mondige onder de leerlingen en nog veel meer. Talent staat centraal in het Lyceum.

Zoals we eerder al aangaven zijn alle Lyceumbewoners zeer vlot aanspreekbaar. Natuurlijk staan niet alleen de leerkrachten open voor een babbel indien nodig of gewenst, maar ook de directie, medeleerlingen en leerlingbegeleiding zijn er voor de leerlingen. Dankzij de kleinschaligheid kent iedereen iedereen zo’n beetje. Het kan dus best gebeuren dat een eerstejaar liever een zesdejaar eens om hulp vraagt dan een volwassene. Deze band wordt ook verder aangemoedigd doordat onze school een heel uniek concept heeft, namelijk het peter,- en meterproject. Dit houdt in dat enkele leerlingen van de derde graad zich vrijwillig inzetten om de eerstejaars te begeleiden. Dit begint de eerste schooldag, met onder meer het organiseren van een wandeling, kenningsmakingsspelletjes, maar gaat het hele jaar door. Zo organiseren ze later op het jaar ook bijvoorbeeld een sportnamiddag en komen ze regelmatig nog eens kijken of alles goed zit. Verder leiden de zesdejaars onder meer nog boekenworkshops. Met al deze initiatieven ontstaat er een zeer sterke band leerling-leerling.

Een volgend puntje dat zeker niet mag ontbreken is de leerlingbegeleiding, een orgaan dat leerlingen, maar ook ouders ondersteunt, zodat iedereen zich toch gelukkig voelt. Dit team staat klaar voor leerlingen met een leer,- of gedragstoornis of  zoals dyslexie, adhd, … De leerlingen en ouders worden opgevolgd en bijgestaan waar nodig. Maar ook wanneer het eens emotioneel minder gaat, bijvoorbeeld als je je niet helemaal thuisvoelt op school, thuis problemen hebt,… staat de leerlingbegeleiding klaar om jou er weer bovenop te helpen. In het Lyceum sta je er immers nooit alleen voor.

Wanneer je aan de leerlingen zou vragen aan welk woord ze denken bij het horen van Lyceum, is de kans groot dat ‘vrijheid’ naar voor komt. Wij leerlingen genieten immers van een groot vertrouwen in ons dat we hebben meegekregen en inhoudt dat we veel zelf mogen organiseren, zoals een freepodium, quiz, boekenworkshop,… Er is een mogelijkheid om ’s middags naar huis te gaan of in het stad iets warms te gaan eten, mits toestemming van de ouders uiteraard. De zesdejaars hebben ook het alom bekende ‘kot’ gekregen van het school. Dit is een ruimte met onder meer zetels, een koffiezet,… waar de leerlingen gezellig kunnen samen zijn. Een leuk extraatje voor de zesdejaars en iets waar je echt naar uitkijkt al van op jonge leeftijd. Maar niet getreurd, ook de jongere leerlingen hebben ruimtes waar ze kunnen ontspannen zoals de chillbib. Dit is een bib waar je ’s middags in alle rust een boekje kan lezen in fijne zitzakken. Het school rekent erop dat hun leerlingen van deze meegekregen vrijheid geen misbruik maken, wat dan ook niet gebeurt. Eenmaal je van de vrijheid hebt geproefd, wil je deze niet verliezen en doe je er alles aan dat men geen enkele reden heeft om jou deze af te pakken. De schoolresultaten zijn het belangrijkste en moeten goed blijven. Positief is dat de leerlingen door dit alles leren verantwoordelijk zijn, want vrijheid vraagt natuurlijk een gezonde portie verantwoordelijkheid. Dit bereidt je voor op je latere leven als student, waar je ook steeds meer verantwoordelijke beslissingen zult moeten kunnen nemen.

Tenslotte vermelden we nog even een laatste belangrijke troef voor en vooral door de leerlingen: de leerlingenraad of zeg gerust leerlingenraden. De eerste graad telt er één en de tweede en derde graad vormen samen één grote leerlingenraad. Tijdens vergaderingen komen leerlingen vrijwillig samen onder begeleiding van enkele hiervoor verantwoordelijke leerkrachten en praten ze over de school. Dit is zeer ruim en gaat van bijvoorbeeld het organiseren van acties op school, tot het inkijken van / inspraak hebben op het examenrooster, praten over mogelijke verbeteringen op school, voorstellen van veranderingen, … Jongeren hebben een stem meegekregen en het Lyceum wil hun  graag de kans geven die te laten horen.

Dus iedereen die graag iets wil bijleren, zichzelf wil ontwikkelen qua intellect en talenten en bovenal een toffe, gezellige en groene school zoekt waar de sfeer goed zit en leerlingen centraal staan, raden wij ons Lyceum ten zeerste aan.

Leerlingen Elien Van de Maele, Niki Van Geem, Andreas Ledegen en Anton Maes, allemaal zesdejaars van schooljaar 2016-2017

Waarom onze school?

  • Kwaliteit

    Kleinschalig en kwalitatief onderwijs is onze insteek.

  • VIP

    Bij ons is elke leerling uniek en zo wordt die ook behandeld.

  • Leerlingbegeleiding

    Een team van klascoaches en leerlingenbegeleiders staat voor je klaar.

Facebook

AGENDA

CONTACT INFO