Fier op Millan Calloens, laureaat Griekse olympiade

Milan Calloens, uit 6 Grieks-Latijn, werd geselecteerd om de Vlaamse Gemeenschap te vertegenwoordigen op de internationale Grieks-Olympiade ‘Certamen Viterbiense della Tuscia 2017’ te Viterbo in Italië.

Een kort relaas van zijn excursie:

Deze vakantie mocht ik als laureaat van de Plato-wedstrijd, samen met de twee andere Belgische laureaten, vijf dagen naar Viterbo, in Italië. Daar namen we deel aan een Griekse vertaal- en commentaarwedstrijd met 50 andere studenten, afkomstig uit Roemenië, Griekenland, Rusland en vooral Italië. Isocrates was de Griekse auteur die dit jaar centraal stond en van wie we dus een passage moesten vertalen en vervolgens becommentariëren. Na vijf uur zwoegen in de aula van het plaatselijke ‘Liceo classico’, dienden we onze pagina’s in en werden we beloond met een uitgebreide lunch.

Aangezien de jury de tijd nodig had om alle teksten te lezen – de anderstalige teksten werden trouwens eerst nog vertaald naar het Italiaans –, kregen we de kans om wat cultuur op te snuiven. Er was een druk programma uitgestippeld met onder andere een rondleiding door Viterbo, een bezoek aan het Etruskisch museum, een toneelvoorstelling en een conferentie in de universiteit van Viterbo. Uiteraard konden we ook de Italiaanse keuken niet links laten liggen. Dankzij deze uitstappen leerden we elkaar beter kennen waardoor we niet als concurrenten, maar als vrienden naar de proclamatie gingen. Ik viel niet in de prijzen, noch mijn Belgische maatjes, maar deze fantastische ervaring was een overwinning op zich!

Om deze fijne reis af te sluiten gingen wij, de drie Belgische deelnemers, samen met onze twee begeleiders nog even Rome verkennen. Een prachtige stad, net als het zopas bezochte Barcelona. De ideale vakantie om de batterijen op te laden voor de laatste maanden van het middelbaar!

PS: Bedankt ook aan mevrouw Tas! Zonder haar had ik deze fijne ervaring nooit meegemaakt.”

AGENDA

CONTACT INFO